Makaron ze śliwami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Lato, lato i mamy jesień, owocowe szaleństwo pomału zaczyna dobiegać końca. Ostatnio trochę mnie poniosło na zakupach, bo uzmysłowiłam sobie, że okres na śliwki niedługo się kończy.... Kupiłam więc węgierki i zobaczcie co powstało.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opakowanie dowolnego makaronu świderki
    1/2 kg śliwek węgierek
    150 ml śmietany 30%
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 garści siekanych orzechów włoskich
    80 g mozzarelli tartej
    tłuszcz do wysmarowania naczynia
    bułka tarta do obsypania naczynia
    sztuczny płynny miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki Dania z makaronem

Makaron ze śliwami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.

    Makaron gotujemy al dente.

    Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze kawałki.

    Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną.
  • 2. W naczyniu żaroodpornym układamy:
    makaron, śliwki, orzechy, mozzarella, makaron, śliwki, orzechy, mozzarella
  • 3. Całość zalewamy masą jajeczną i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.

Porady

Przed spożyciem porcję na talerzy można polać sobie odrobiną sztucznego miodu.Oczywiście zwolennicy naturalnych produktów mogą użyć miodu naturalnego, ale uwierzcie mi smak sztucznego miodu w tej potrawie jest niezastąpiony.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mozzarella Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować