Makaron z sosem serowo-szpinakowym i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć, drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzana patelnie masło, szpinak i posiekany czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez 7 minut. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż do czasu, gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać. Jak tylko zauważysz, że zasmażka zmienia kolor, dolej pół szklanki mleka - stopniowo, stale i energicznie mieszając. Dolej resztę mleka (1,5 szklanki) - ciągle i energicznie mieszając. Dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej. Dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Dodaj część startego sera i mieszaj, aż się roztopi. Po dokładnym roztopieniu pierwszej porcji, dodaj kolejną. Dodawaj ser małymi partiami, cały czas energicznie mieszając. Posól sos do smaku i wymieszaj. Dodaj uduszony szpinak. Na patelni usmaż na złoto szynkę. Dodaj do sosu. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu(6minut). Podawaj polany sosem.
SMACZNEGO!
PS. Przepis mojego 10-letniego syna:-)
Porady
ZJEDZ SZYBKO, GDYŻ NAJLEPSZY JEST GORĄCY!!! UWAGA NA ZNIKAJĄCY SOS Z GARNKA:-)
Komentarze