Makaron z sosem serowo-szpinakowym i szynką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dzięki temu przepisowi każde dziecko zje szpinak!

  • 30 min

Składniki:

  • - 250 dag makaronu rurki
    - paczka świeżego szpinaku
    - 2 średnie ząbki czosnku
    - 2 łyżeczki prawdziwego masła
    - sól
    - pieprz
    - 1/4 szklanki wody
    - 4 łyżeczki masła
    - 20 dag dobrej szynki
    - 1/4 szklanki mąki
    - 2 szklanki zimnego mleka
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - pieprz cayenne
    - 20 dkg sera żółtego (najlepiej cheddar)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z sosem serowo-szpinakowym i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć, drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzana patelnie masło, szpinak i posiekany czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić przez 7 minut. W rondelku rozpuść masło. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj na małym ogniu przez około 5 minut, aż do czasu, gdy zasmażka zacznie się przyrumieniać. Jak tylko zauważysz, że zasmażka zmienia kolor, dolej pół szklanki mleka - stopniowo, stale i energicznie mieszając. Dolej resztę mleka (1,5 szklanki) - ciągle i energicznie mieszając. Dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej. Dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
    Dodaj część startego sera i mieszaj, aż się roztopi. Po dokładnym roztopieniu pierwszej porcji, dodaj kolejną. Dodawaj ser małymi partiami, cały czas energicznie mieszając. Posól sos do smaku i wymieszaj. Dodaj uduszony szpinak. Na patelni usmaż na złoto szynkę. Dodaj do sosu. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu(6minut). Podawaj polany sosem.
    SMACZNEGO!

    PS. Przepis mojego 10-letniego syna:-)

Porady

ZJEDZ SZYBKO, GDYŻ NAJLEPSZY JEST GORĄCY!!! UWAGA NA ZNIKAJĄCY SOS Z GARNKA:-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować