Makaron z pulpetami i sosem śmietanowym

4.5 (162 ocen)

Szybkie i smaczne danie na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • 20 dag makaronu świderki

    Pulpety:
    50 dag mięsa mielonego
    1 bułka kajzerka
    1 jajko
    sól, pieprz
    łyżeczka czosnku granulowanego
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    mąka do obtoczenia
    4 łyżki oleju

    Sos :
    200 g śmietany 18%
    łyżeczka vegety
    1 trójkącik sera topionego śmietankowego
    2 łyżki mąki.
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Pulpety Dania z makaronem

Makaron z pulpetami i sosem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bułkę moczymy w wodzie, odcedzamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i czosnkiem i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe pulpety, obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju. Pulpety przekładamy do rondelka, wlewamy szklankę wodę dodajemy łyżeczkę vegety i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy serek topiony pokrojony w małe paski i śmietanę wymieszaną z 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami mąki. Gotujemy jeszcze około 3 minut i dodajemy połowę posiekanej natki pietruszki. Na makaron wykładamy pulpety polewamy sosem i posypujemy resztą natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować