To danie jest obłędne ! Na samą myśl o nim - moje ślinianki zaczynają wariować.Zachęcam do wypróbowania przepisu :) !
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki (2 - 4 porcje):
makaron tagliatelle - ilość według uznania
surowe obrane krewetki - 5 sztuk na osobę
olej rzepakowy do smażenia
3 szalotki - obrane i drobno posiekane
1 papryczka chili - drobno posiekana (bez nasion)
mały korzeń imbiru - obrany i drobno posiekany
2 ząbki czosnku - pokrojone w plastry
1 łyżka mielonej trawy cytrynowej (można użyć 1 łodygi trawy cytrynowej)
500 g pomidorów Kumato - sparzonych, obranych ze skóry i pokrojonych w kostkę
1 łyżka czerwonej pasty curry
sok z 1 limonki
400 ml mleka kokosowego
1 pęczek świeżej kolendry
Do smaku: sól, mielona kolendra, kumin
Marynata do krewetek:
1 czerwona papryczka chili - drobno posiekana (bez nasion)
4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku - drobno posiekany
sól
Makaron z pomidorowym curry z krewetkami, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmroź, opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
W miseczce przygotuj marynatę do krewetek:
Wymieszaj ze sobą chili, czosnek, sól i oliwę z oliwek. Dodaj krewetki, całość wymieszaj i odstaw na 40 minut.
W szerokim rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim szalotki z chili, imbirem, czosnkiem, trawą cytrynową, dopraw do smaku mieloną kolendrą i kuminem.
Następnie dodaj pomidory i duś tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Dodaj pastę curry i sok z limonki. Po chwili wlej mleko kokosowe i gotuj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na drugiej - mocno rozgrzanej - patelni, obsmaż krótko krewetki. Następnie dodaj je do sosu curry.
Całość krótko zagotuj i dopraw do smaku.
Przed podaniem dodaj świeżą kolendrę.
Komentarze