Makaron z pieczarkami i groszkiem

4.49 (149 ocen)

650 To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.

Składniki:

  • 400-500 g makaronu
    500g pieczarek
    2 puszki zielonego groszku
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 szklanka bulionu lub wody
    180g śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    Sól, pieprz
    Tymianek
    Oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z pieczarkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki, dodając w trakcie smażenia posiekaną cebulę i czosnek. Groszek odcedzić. Wymieszać z podsmażonymi pieczarki, dodać bulion, chwilę dusić. Gdy groszek zmięknie i bulion się zredukuje dodać zahartowaną śmietanę połączoną z mąką. Całość zagotować. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać, jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
  • 2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - dodając trochę oliwy do wody, by makaron się nie sklejał. Odcedzić, polać sosem, podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować