650 To pomysł na szybkie i smaczne danie - idealne na kolację lub obiad. Sos jest pyszny i aromatyczny, i wierzcie, nikt nie powstrzyma się od wzięcia dokładki.
Składniki:
400-500 g makaronu
500g pieczarek
2 puszki zielonego groszku
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu lub wody
180g śmietany 18%
2 łyżki mąki
Sól, pieprz
Tymianek
Oliwa
Makaron z pieczarkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pieczarki, dodając w trakcie smażenia posiekaną cebulę i czosnek. Groszek odcedzić. Wymieszać z podsmażonymi pieczarki, dodać bulion, chwilę dusić. Gdy groszek zmięknie i bulion się zredukuje dodać zahartowaną śmietanę połączoną z mąką. Całość zagotować. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Wymieszać, jeszcze chwilę dusić na małym ogniu.
2.Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu - dodając trochę oliwy do wody, by makaron się nie sklejał. Odcedzić, polać sosem, podać.
Komentarze