Smakowite, proste danie z dodatkiem krótko podsmażanych pieczarek brunatnych i świeżego szpinaku. Z dodatkiem słodkiej śmietanki i sera grana padano.
10 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
250 g makaronu - ulubiony rodzaj nadający się do głównych dań
250 g pieczarek brunatnych
2 łyżki oleju
150 g szpinaku
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
ok. 250 g słodkiej śmietany
35 g sera grana padano
sól z młynka
pieprz z młynka
gałka muszkatołowa świeżo starta
płatki chili
świeży tymianek
Szybkie danie z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni krótko obsmażamy oczyszczone pieczarki, dodajemy drobno pokrojoną szalotkę, chwilę podsmażamy całość, aż cebula zmięknie. Dodajemy grubiej pokrojone liście szpinaku - młody szpinak nie kroimy. Mieszamy, doprawiamy do smaku. Dodajemy słodką śmietankę i starty ser grana padano.
W trakcie podsmażania pieczarek, nastawiamy garnek z wodą, aby ugotować makaron. Gotujemy go w osolonej wodzie wg zaleceń producenta.
Ugotowany makaron odcedzamy i dodajemy do przygotowanego sosu. Całość mieszamy i możemy podawać do stołu.
Jeśli lubimy makarony obficie oblane sosem, możemy dodać więcej śmietanki.
Komentarze