Makaron z owocami morza

4.5 (199 ocen)

  • 20 min

Od kiedy pierwszy raz zjadłam ten makaron, prześladuje mnie jego smak. Samo danie jest jeszcze lepsze dnia następnego.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na obiad dla 2 osób:
    - 6 garści dowolnego makaronu
    - 400-500 g mrożonej mieszanki owoców morza
    - 1 cebula
    - 5-6 ząbków czosnku
    - olej
    - sól i pieprz
    - sos sojowy
    - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    - łyżka koncentratu pomidorowego* lub szklanka białego wytrawnego wina

    * jeśli dajemy koncentrat pomidorowy dobrze jest przełamać smak odrobiną cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zamrożone owoce morza, wrzucamy na gotującą się lekko osoloną wodę i po chwili odcedzamy (chodzi o to by pozbyć się glazury).
  • 2. Na rozgrzanym oleju szklimy pokrojoną cebulę (UWAGA - nie zrumienić!), następnie wrzucamy owoce morza i posiekany czosnek. Wlewamy do tego wino lub koncentrat z wodą i dusimy ok 5 min, aż płyn w większości odparuje. Na sam koniec doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i ewentualnie solą.
  • 3. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 4. Gorący makaron wrzucamy razem z posiekaną pietruszką na patelnię, mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować