Makaron z kurczakiem, brokułem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka kroimy na kawałki według uznania i nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, solą, curry, papryką, oliwą i odstawiamy do lodówki na około 30 min.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy ziarenka zgniecionego czosnku(zgniatamy nożem) tak aby oddały swój aromat ale nie spaliły się. Następnie wyciągamy czosnek i wrzucamy fileta, podsmażamy na złoty kolor.
Mozzarellę kroimy w kostkę.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko solimy , dodajemy szczyptę cukru i wrzucamy pokrojony na różyczki brokuł, gotujemy go, tak żeby był lekko twardawy (około 7 minut). Brokuł wyciągamy z wody. Makaron i gotujemy al dente.
Do podsmażonego kurczaka dodajemy ugotowany makaron, brokuł i mozarelle oraz podsmażony wcześniej czosnek drobno posiekany, dokładnie mieszamy (ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku), wszystko jeszcze podsmażamy i wykładamy na talerz. Polewamy oliwą z oliwek i posypujemy płatkami chilli.
Porady
Patelnia musi być na tyle dużej aby wszystko nam się później zmieściło. Jeśli lubimy to możemy równie dodać śmietany czy jogurtu i zrobić sos. Taki makaron smakuje również wyśmienicie na zimno jako sałatka.
Komentarze