Makaron na cytrusowo-pikantnie

0 (0 ocen)

  • 5 min

Co prawda w sprzedaży jest wiele makaronów w różnym kolorze i teoretycznie o różnych smakach . Ale nie o to mi chodzi. Smaki są mdłe - kolory są mdłe . A mnie chodzi o wyrazistość .

  • 5 min

Składniki:

  • 20 dag makaronu Wstążka karbowana
    1 kostka rosołowa drobiowa
    1 kostka rosołowa do ryżu, makaronów i ziemniaków
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżeczka curry
    2 łyżki drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    3 łyżki masła
    2 łyżki soku z cytryny
    1/4 szklanki soku z pomarańczy
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
    biały pieprz mielony
    1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem Dodatki

Makaron na cytrusowo-pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotujący sie makaron 1. Zagotować wodę z kurkumą, curry , kostkami rosołowymi . Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut.
  • Odcedzanie makaronu 2. Odcedzić .
  • Pikantny sos cytrusowy 3. Osobno w małym garnuszku roztopić masło. Wcisnąć sok z cytryny i sok z pomarańczy. Włożyć skórkę pomarańczową kandyzowaną , skórkę cytrynową otartą i cukier .
  • Sos pikantny cytrusowy 4. Zagotować i chwilę trzymać na ogniu.
  • Makaron z pikantnym sosem cytrusowym 5. Odcedzony makaron przełożyć ponownie do garnka w którym się gotował - wlać sos. Wymieszać potrząsając garnkiem tak by makaron pokrył się tłuszczem. Doprawić do smaku białym pieprzem mielonym.

Porady

Podawać do dań z parowara ( lub gotowanych na parze ) - gotowanych filetów rybnych, drobiu gotowanego lub samodzielne danie . Można posypać sporą porcją natki pietruszki. Wbrew przypuszczeniom makaron wcale nie jest słodki - ma zdecydowanie pikantny smak i cytrusowy aromat.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytrusy Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować