Babeczki na pikantnie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Trochę pracochłonna przystawka ale za to pięknie się prezentuje i jeszcze lepie smakuje .Przepis znalazłam w bardzo starej gazecie i teraz wiem że czasem opłaci się wypróbować stare przepisy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Na około 30 sztuk :
    30 dag mąki
    20 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    szczypta soli
    3 łyżki kwaśnej śmietany


    Na farsz:
    40 dag cebuli
    40 dag kwaśnej śmietany
    20 dag pomidorków koktajlowych
    3 jajka
    30 dag kiełbasy
    20 dag żółtego sera
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki oleju
    majeranek kminek sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Babeczki na pikantnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0i1ui0w 1. Zagnieść ciasto na babeczki i włożyć do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki posmarować cieniutko tłuszczem i wylepić ciastem. Piec około 15 minut w 180 stopniach.Cebulę obrać i pokroić w krążki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju ,dodać kiełbasę i smażyć razem kilka minut,doprawić do smaku solą ,pieprzem ,kminkiem i majerankiem.Ostudzić.Pomidorki umyć,pokroić na połówki. Śmietanę zmiksować z jajkami przyprawić solą,pieprzem i majerankiem.Ser zetrzeć na tarce i połowę dodać do zmiksowanej z jajami śmietany. Babeczki napełniać farszem i zalewać przygotowaną śmietaną. Na górze układać pokrojone pomidorki i posypać resztą startego sera.Zapiekać w gorącym piekarniku około 15 minut aż ser się roztopi.

Porady

Babeczki smakują na ciepło jak i na zimno .Są piękną dekoracją stołu na każde przyjęcie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować