Lustrzany tort cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Proste i eleganckie cytrynowe orzeźwienie.

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    szklanka mąki pszennej tortowej
    6 większych jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    woda lekko gazowana

    Masa Budyniowa:

    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1 szklanka cukru, bądź słodzik do posłodzenia
    pół szklanki soku z cytryny (2 duże cytryny)
    1,5 szklanki wody
    2 kostki margaryny
    Cukier puder, jeżeli budyń będzie mało słodki
    Dla uzyskania lepszego cytrynowego smaku – olejek cytrynowy, kilka kropek

    Polewa lustrzana:
    200g białej czekolady
    150g wody
    300g cukru
    200g mleka skondensowanego słodzonego ( pół puszki)
    20g żelatyny namoczonej do przykrycia w zimnej wodzie
    żółty barwnik spożywczy

    Do składników proszę dodać dżem lub konfiturą, cytrynową, pomarańczową bądź brzoskwiniową.
    Oraz poncz do biszkopta – woda, cukier i sok z cytryny. Można dodać trochę cytrynówki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tort cytrynowy

Lustrzany tort cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    W mniejszej misce wymieszaj ze sobą mąkę i proszek do pieczenia.
    Oddziel żółtka od białek. Białka umieść w dużej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. W trackie ubijania możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka. Na koniec dodaj pojedynczo żółtka i dalej miksuj jeszcze kilka minut.
    Obroty miksera zmniejsz do minimum i dodaj do piany jajecznej mąkę. Na koniec dodaj troszkę wody lekko gazowanej, masa zrobi się rzadsza a biszkopt wyjdzie pulchniejszy. Zamieszaj dokładnie, ale nie za długo, tylko do połączenia składników.
    Tortownicę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia bądź wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. zapiąć obręcz. Ciasto należy przełożyć do tortownicy i wyrównaj powierzchnię. By pozbyć się pęcherzyków można kilka razy uderzyć delikatnie tortownicą o blat.
    Biszkopt piecz około 35minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik, do suchego patyczka.
  • 2. Masa Budyniowa:
    Do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody,wstawiamy na palnik, a gdy zacznie się gotować dodajemy cukier lub słodzik. Dodajemy budynie rozrobione w połowie szklanki wody, mieszamy do uzyskania gładkiej masy, cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło i nie było grudek. Gdy budyń będzie gotowy ściągamy z ognia i przykrywamy wierzch folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia.
    W tym czasie
    Miękką margarynę ubijamy na puch, następnie wrzucamy po łyżce budyniu cytrynowego i miksujemy do połączenia. Jeżeli masa jest mało słodka dodajemy cukier puder i olejek cytrynowy.
  • 3. Polewa Lustrzana:
    W rondelku zagotować wodę , mleczko skondensowane i cukier. W tym czasie w osobnym naczyniu połamać białą czekoladę, którą zalewamy zagotowanym płynem. Odczekać chwilkę by temperatury się wyrównały dodać namoczona żelatynę i wszystko razem zblendować, na koniec dodać barwnik spożywczy i odstawić do wystygnięcia do temp ok 30 stopni, pojemnik z polewa przykryć folą spożywcza tak by dotykała polewy ( nie powstanie kożuch).
  • 4. Biszkopt dzielimy na trzy lub cztery części, w zależności jaki wysoki wyrósł. Każdą warstwę biszkoptu ponczujemy. Układany pierwszy biszkopt na podstawie i smarujemy dżemem, na niego nakładamy warstwę masy budyniowej i czynność powtarzany do ostatniej warstwy. Całość tortu tynkujemy cytrynową masą budyniową i całość tortu zamrażamy na ok 1 godzinę. Na zimnym torcie lepiej chwyta polewa lustrzana.
    Tort polewamy polewa od środka ku brzegom, do jej zakończenia. Powstanie świecąca żółta, żelkowa polewa.
    Na koniec całość ozdabiamy według własnego gustu i odstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować