Łososiowa uczta z pesto

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Danie idealne dla maniaków komputerowych

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna (ciasto): 280 gramów
    - drożdże suszone (ciasto): 2 łyżeczki
    - cukier (ciasto): 1 łyżeczka
    - sól (ciasto): 1 łyżeczka
    - mleko (ciasto): 70 mililitrów
    - masło (ciasto): 0.25 opakowania
    - żółtko jaja (ciasto): 1 sztuka
    - oliwki zielone: 6 sztuk
    - filet z łososia norweskiego: 200 gramów
    - Pesto Rosso: 4 łyżeczki
    - pieprz kolorowy: 1 szczypta
    - cytryna: 1 sztuka
    - bazylia suszona: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Filet z łososia Przystawki

Łososiowa uczta z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Sypkie składniki łączymy i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu masła odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sypkich składników, mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję.

    Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  • 2. Farsz :

    Filety myjemy, osuszamy i usuwamy ości. Nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy dosyć obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy aby ryba przeszła przyprawami.
  • 3. Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrajamy prostokąty. Na jednym brzegu układamy łososia. Nacieramy go Pesto rosso. Na to układamy pokrojone w plasterki oliwki i posypujemy suszoną bazylią. Zamykamy ciastem i widelcem dociskamy brzegi.
  • 4. Pozostałe z jajka białko mieszamy i smarujemy nim ciasto drożdżowe.

    Pieczemy w piekarniku w temp. 180C około 30 minut.

    Smacznego :))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować