Łososiowa uczta z pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Sypkie składniki łączymy i mieszamy. W rondelku podgrzewamy mleko razem z masłem na małym ogniu cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu masła odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy żółtko i dokładnie mieszamy. Dodajemy do sypkich składników, mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo aż będzie miało jednolitą konsystencję.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
2.Farsz :
Filety myjemy, osuszamy i usuwamy ości. Nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy dosyć obficie sokiem z cytryny. Odstawiamy aby ryba przeszła przyprawami.
3.Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrajamy prostokąty. Na jednym brzegu układamy łososia. Nacieramy go Pesto rosso. Na to układamy pokrojone w plasterki oliwki i posypujemy suszoną bazylią. Zamykamy ciastem i widelcem dociskamy brzegi.
4.Pozostałe z jajka białko mieszamy i smarujemy nim ciasto drożdżowe.
Pieczemy w piekarniku w temp. 180C około 30 minut.
Komentarze