Łosoś zapiekany z jajkiem, parmezanem i pomidorem

4.5 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 10 min

Prosty i jednocześnie zdrowy pomysł na śniadanie. Nie tylko na Walentynki i nie tylko dla Ukochanej Osoby :)

  • 10 min

Składniki:

  • około 150 g wędzonego łososia porwanego na mniejsze kawałki
    2 kromki wieloziarnistego pieczywa pokrojone w grubą kostkę
    2 jajka
    1 pomidor pokrojony w ćwiartki
    odrobina masła do wysmarowania kokilek
    parmezan starty na drobnej tarce
    odrobina posiekanego koperku
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Łosoś zapiekany z jajkiem, parmezanem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kokilki smarujemy masłem. Na dno kokilek wkładamy chleb pokrojony w kostkę, posypujemy go częścią parmezanu. Następnie układamy kawałki łososia i ćwiartki pomidorów. Na wierzch wbijamy po jajku. Całość delikatnie solimy i pieprzymy oraz posypujemy koperkiem i parmezanem. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. i zapiekamy przez około 15 minut. Podajemy gorące.

Porady

Parmezan można zastąpić dowolnym żółtym serem, a pomidora innymi ulubionymi warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować