Łosoś Jerk z ryżem i warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zmodyfikowany przepis Jamiego Olivera.

  • 30 min

Składniki:

  • na 2 porcje:

    2 filety z łososia,
    ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),
    cebula,
    2 ząbki czosnku,
    marchew,
    pietruszka,
    ćwierć selera,
    kilka dużych pieczarek,
    kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
    sól, pieprz

    na marynatę:
    2 posiekane ząbki czosnku,
    1 łyżka posiekanego imbiru,
    1/2 łyżki brązowego cukru,
    posiekana papryczka chili (może być mniej),
    1/3 łyżki pieprzu cayenne,
    1/2 łyżki tymianku,
    1/3 łyżki rozgniecionego ziela angielskiego,
    po 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej,
    1/2 łyżeczki sosu sojowego,
    3-4 łyżki oliwy,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś jerk z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć składniki marynaty i obtoczyć w niej łososia. Odłożyć na godzinę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Warzywa i grzyby usmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić (na koniec dodać czosnek). Wrzucić ryż, wszystko dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki. Rybę usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w 200 stopniach), podawać na ryżu z warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Ryż Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować