2 filety z łososia,
ok. 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu (u mnie brązowy ryż ze sklepu Smaki Ziemi),
cebula,
2 ząbki czosnku,
marchew,
pietruszka,
ćwierć selera,
kilka dużych pieczarek,
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
na marynatę:
2 posiekane ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanego imbiru,
1/2 łyżki brązowego cukru,
posiekana papryczka chili (może być mniej),
1/3 łyżki pieprzu cayenne,
1/2 łyżki tymianku,
1/3 łyżki rozgniecionego ziela angielskiego,
po 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, cynamonu i gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki sosu sojowego,
3-4 łyżki oliwy,
Łosoś jerk z ryżem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć składniki marynaty i obtoczyć w niej łososia. Odłożyć na godzinę. Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plastry. Warzywa i grzyby usmażyć na małej ilości tłuszczu, doprawić (na koniec dodać czosnek). Wrzucić ryż, wszystko dobrze wymieszać. Posypać natką pietruszki. Rybę usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku (ok. 10-15 minut w 200 stopniach), podawać na ryżu z warzywami.
Komentarze