Lody truskawkowe na patyku

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dla ochłody pyszne lody :) Tylko trzy składniki, a jeśli nie dosładzacie, to nawet dwa.
Moje lody zrobiłam z truskawek, bo akurat jest sezon, ale można tu użyć
innych owoców. Jagody, maliny, brzoskwinie...... co lubicie.
Za każdym razem, możecie mieć inne lody.
Kupiłam ostatnio fajne foremki silikonowe. Są bardzo wygodne.
Dobrze się z nich wyciąga lody. Wcześniej miałam plastikowe i nie byłam
zadowolona. Trzeba było najpierw wstawić je do gorącej wody, żeby wyjąć lody.
Jeśli nie macie foremek, a planujecie kupić to polecam silikonowe.
Takie lody możecie też zrobić w pojemniczkach po jogurcie.
Z podanych składników zrobiłam 6 lodów.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g truskawek
    125 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru (45 g)
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody truskawkowe na patyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lody truskawkowe na patyku 1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Większe przekroić.
    Wrzucić do naczynia, lub kielicha blendera. Zblendować.
    Dodać cukier i serek. Ponownie zmiksować, żeby składniki się połączyły.
    Ja zmiksowałam wszystkie składniki razem, ponieważ robiłam to robotem, ale
    jeśli macie słabszy blender, to lepiej zrobić to tak, jak opisałam.

    Powstałą masę przelać do foremek na lody. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
    Moje lody mroziły się całą noc.

Porady

Do zrobienia tych lodów można użyć dowolnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować