Idealne na upały. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
15 min
Składniki:
na 4-5 foremek:
ok. 2 szklanek pokrojonego arbuza,
ok. 1-2 szklanek truskawek (kilka odłożyć i pokroić na plasterki),
2 łyżki wody,
odrobina soku z limonki,
opcjonalnie cukier puder lub miód do posłodzenia
Arbuzowo-truskawkowe lody na patyku (sorbet) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce wraz z sokiem z limonki przełożyć do blendera i zmiksować na koktajl. Dosłodzić do smaku. Płyn przelać do foremek (do 3/4 wysokości), do których wcześniej nałożyć po kilka plasterków truskawek. Zamknąć foremki, mrozić najlepiej przez całą noc. Gotowe lody najłatwiej wyciągniemy, gdy na chwilę zanurzymy foremki w gorącej wodzie.
Komentarze