Leśny mech ciasto

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wyśmienite ciasto dla kazdego :P

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 400g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

    1 i 1/3 szklanki cukru

    3 jajka

    1 szklanka oleju

    1 szklanka mąki tortowej

    1 szklanka mąki krupczatki (u mnie mąka kukurydziana)

    2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    500ml śmietany kremowej 30%

    2 pełne łyżeczki żelatyny (zamiennie śmietanfix na 1/2 l śmietany)

    2 pełne łyżki cukru pudru

    cukier waniliowy

    pestki z owocu granatu

    tortownica o średnicy 26 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Leśny mech ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
    Ciasto:
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszmy aż wszystko ładnie się połączy.

    Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok 50 min.

    Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na talerzyku

    Schłodzoną śmietanę kremówke ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (lub opcjonalnie śmietanfix).

    Ciasto radzę naponczować osłodzoną wodą z cytryną, wyłożyć śmietanę Na bitą śmietankę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy pesteczkami z granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować