Leśny mech ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrozić szpinak i odsączyć z wody lekko odciskając dłońmi.
Ciasto:
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, aż do rozpuszczenia cukru, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a gdy połączą się składniki dodajemy szpinak i mieszmy aż wszystko ładnie się połączy.
Wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, pieczemy ok 50 min.
Po wystudzeniu ścinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy go na talerzyku
Schłodzoną śmietanę kremówke ubijamy na sztywno, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder (do smaku) i rozpuszczoną żelatynę (lub opcjonalnie śmietanfix).
Ciasto radzę naponczować osłodzoną wodą z cytryną, wyłożyć śmietanę Na bitą śmietankę sypiemy okruszki z ciasta, lekko je dociskamy dłonią i obsypujemy pesteczkami z granatu.
Komentarze