Leśny mech

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Mój ulubiony placek który po wielu trudach w końcu mi wyszedł. Teraz robię go dość często.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 4 jajka
    1 1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    450g szpinaku mrożonego
    Nie cała szklanka oleju
    Mały jogurt naturalny gęsty (150 g)
    1 granat
    Masa:
    500 ml śmietany 30 - 36 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    450 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leśny mech 1. Żółtka oddzielić od białek. Szpinak rozróżnić i odcedzić na sicie. Później dokładnie odcisnąć przez gaze. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne utrwalić cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i jogurt. Delikatnie wymieszać szpatułką. Na końcu dodać szpinak, który delikatnie rozdrabniamy w palcach. Wymieszać delikatnie widelcem. Ja przynajmniej tak robię bo wtedy dokładnie szpinak rozprowadzi się w cieście. Piec w 180 st na złoty kolor. Granat rozciąć na pół i za pomocą młotka do mięsa wydobyć pestki.
    Masa: śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać dwa śmietan-fixy oraz cukier puder i dokładnie zmiksować. Potem dołożyć serek mascarpone i zmiksować na gładką masę. Ciasto przekroić tak by zdjąć tylko górną warstwę i pokruszyć. Na biszkopt wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Posypać pokruszonym ciastem. Na wierzchu rozsypać pestki granatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować