1.Żółtka oddzielić od białek. Szpinak rozróżnić i odcedzić na sicie. Później dokładnie odcisnąć przez gaze. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy będą sztywne utrwalić cukrem. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować. Dodać przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wlać olej i jogurt. Delikatnie wymieszać szpatułką. Na końcu dodać szpinak, który delikatnie rozdrabniamy w palcach. Wymieszać delikatnie widelcem. Ja przynajmniej tak robię bo wtedy dokładnie szpinak rozprowadzi się w cieście. Piec w 180 st na złoty kolor. Granat rozciąć na pół i za pomocą młotka do mięsa wydobyć pestki.
Masa: śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać dwa śmietan-fixy oraz cukier puder i dokładnie zmiksować. Potem dołożyć serek mascarpone i zmiksować na gładką masę. Ciasto przekroić tak by zdjąć tylko górną warstwę i pokruszyć. Na biszkopt wyłożyć masę i równomiernie rozprowadzić. Posypać pokruszonym ciastem. Na wierzchu rozsypać pestki granatu.
Komentarze