Racuchy drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić zaczyn drożdżowy. W miseczce rozkruszyć drożdże. Dodać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. (nie może być gorące). wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce przyjrywając ściereczką, żeby zaczyn podwoił swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę cukru, pozostałe mleko i jajka. Na koniec dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wszystko dobrze wyrobić, żeby masa stała się elastyczna i miała konsystencję gęstej śmietany. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę. Dodać do masy i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nabrać ciasto na łyżkę i kłaść ciasto na patelni. (warto łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy ciasto nie przykleja się do łyżki). Racuchy należy smażyć na średnim ogniu. Kiedy będą złote z jednej strony należy przewrócić je na drugą stronę. Usmażone racuchy przełożyć na rozłożony na tacy papierowy ręcznik, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze