Lekki torcik z bananami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Cisto idealne na nadchodzące ciepłe dni. Ucieszy każdego, kto lubi mniej słodkie desery.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    1/2 szkl. cukru
    6 łyżek mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka wody
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa 1:
    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    1/2 l śmietany kremówki
    2 śmietanfixy
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa 2:
    1 galaretka cyrtynowa lub agrestowa
    pół litra śmietany kremówki
    łyżeczka cukru pudru


    Pozostałe składniki:
    2 galaretki cytrynowe lub agrestowe
    dżem z czarnej porzeczki
    około 5- 6 bananów
    pół tabliczki czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lekki torcik z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą i dalej ubijać. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesiane na sitku mąki, kakao oraz proszek do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopt piec w temperaturze ok. 170 stopni około 20-30 min. Po przestudzeniu przekroić biszkopt na 2 części.
  • 2. Masa 1: Zagotować 3 1/2 szkl. wody i rozpuścić w niej 2 galaretki. Pozostawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody- ostudzić. Pół litra śmietany ubić ze śmietanfixem i dodać do niej przestudzoną żelatynę. Czekoladę skroić nożykiem do śmietany i wymieszać razem.
  • 3. Masa 2: Zagotować 3/4 szkl. wody i rozpuścić w niej galaretkę- pozostawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić, dodać łyżeczkę cukru pudru a następnie wystudzoną galaretkę.
  • 4. Złożenie ciasta:
    Do formy dajemy 1 biszkopt i smarujemy go dżemem. Wykładamy masę 1. i układamy na niej pokrojone w plasterki banany. całość zalewamy galaretką przygotowaną wcześniej. Gdy stężeje wykładamy masę 2. i kładziemy na nią drugą część biszkopta. Smarujemy go lekko dżemem i posypujemy startą czekoladą.

Porady

Proponuję żelatynę i galaretkę przelewać przez sitko dodając je do masy. Unikniemy przez to przedostania się do niej grudek, które powstają z powodu niedokładnego rozpuszczenia lub zbyt mocnego stężenia składników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować