Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami

4.5 (197 ocen)

Jedno z moich ulubionych jesiennych dań, zajada sie nim cała moja rodzina.

Składniki:

  • 300g makaronu łazanki
    500g kapusty kiszonej
    3 kiełbaski śląskie
    250g pieczarek
    1 średnia cebula
    olej rzepakowy
    sól, pieprz, kminek, liśc laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapsutę wypłukać w zimnej wodzie, odcisną i pokroić. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy oraz kila ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 40-50 min od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę odsaczyć na sicie.
  • 2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Pieczarki oczyscić, pokroić w plasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Calość dusić do odparowania wody z pieczarek.
  • 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na osobnej patelni na 1-2 łyżkach oleju rzepakowego.
  • 4. Do pieczarek dodać odsączoną kapustę i podsmażoną kiełbasę, całość doprawić solą, pieprzem i ewentualnie kminkiem. Dusić kila minut do połączenia się smaków.
  • 5. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do kapusty z pieczarkami i kiełbasą. Całość wymieszać i podawać.

Porady

Calość dania proponuje wymieszać w najwiekszej patelni jaką znajdziemy w kuchni. Z podanych składników wychodzi około 4 porcji dla osób dorosłych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Kiełbasa Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować