Łazanki z kiszoną kapustą, kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapsutę wypłukać w zimnej wodzie, odcisną i pokroić. Przełożyć do garnka, dodać liść laurowy oraz kila ziaren ziela angielskiego i ziaren pieprzu, zalać wodą i gotować na małym ogniu około 40-50 min od czasu do czasu mieszając. Ugotowaną kapustę odsaczyć na sicie.
2.Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Pieczarki oczyscić, pokroić w plasterki i dodać do podsmażonej cebuli. Calość dusić do odparowania wody z pieczarek.
3.Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na osobnej patelni na 1-2 łyżkach oleju rzepakowego.
4.Do pieczarek dodać odsączoną kapustę i podsmażoną kiełbasę, całość doprawić solą, pieprzem i ewentualnie kminkiem. Dusić kila minut do połączenia się smaków.
5.Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do kapusty z pieczarkami i kiełbasą. Całość wymieszać i podawać.
Porady
Calość dania proponuje wymieszać w najwiekszej patelni jaką znajdziemy w kuchni. Z podanych składników wychodzi około 4 porcji dla osób dorosłych.
Komentarze