Łatwiutka babka w dwóch kolorach

0 (0 ocen)

Prosta, tania babka, którą można przygotować w trackie gotowania niedzielnego obiadu a potem delektować się pysznym i wilgotnym ciastem, serdecznie polecam:)

Składniki:

  • 150 g margaryny tortowej
    150 g mąki
    3 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    3 g drożdży instant
    szczypta soli
    1 łyżka domowego cukru z wanilią
    1,5 czubatej łyżki kakao
    1 łyżka amaretto
    sok z 1/2 cytryny

    Dekoracja:

    1 łyżka kakao
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki wody
    25 g masła
    50 g czekolady mlecznej
    1 łyżka płatków migdałowych

    Dodatkowo:
    maka i maslo do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery Sok

Łatwiutka babka w dwóch kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żółtka utrzeć z cukrem pudrem 1. Babka:
    Białka oddzielić od żółtek. Margarynę roztopić i ostudzić.
    Mąkę przesiać do miski razem z drożdżami.
    Żółtka utrzeć do białości z cukrem pudrem.
  • dodać mąkę i margarynę 2. Dodawać do nich na przemian mąkę i roztopiona margarynę za każdym razem dobrze wymieszać.
  • połaczyć z ubitą piana z białek 3. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Dodać do ciasta i delikatnie mieszać aby piana nie opadła.
  • podzielić ciasto na pół i dodać kakao oraz sok z cytryny 4. Podzielić ciasto na pół. Do jednej połowy dodać amaretto oraz kakao i dobrze wymieszać. Do drugiej porcji ciasta dodać cukier z wanilia oraz sok z cytryny i także dobrze wymieszać.
  • wylać na dno cimne ciasto a potem jasne 5. Foremkę wysmarować masłem a potem wysypać mąką. Na dno wyłożyć ciemne ciasto. Na wierzch wyłożyć jasne. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 50 minut do tzw, suchego patyczka. Mniej więcej w połowie pieczenia warto nakryć folią aluminiową aby za bardzo się nie przypiekła góra. Wyjąć z piekarnika. Ostudzić na kratce.
  • 6. Dekoracja:
    Do garnka wsypać cukier puder oraz kakao. Wymieszać. Dodać wodę i postawić na ogień, ogrzewać do zagotowania. Następnie dodać masło i ogrzewać do roztopienia. Na koniec dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Odłożyć aby polewa troszkę ostygła. Polać nią babkę.
    Migdały posiekać i posypać po wierzchu.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Sok z cytryny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować