PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Cytrynowa babka z seremhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/26/f823209f1df920712466d69e3110008ec3ed8724.jpeg25921944http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/cytrynowa-babka-z-serem
3 szklanki mąki
5 jajek
250g margaryny
300g sera 3-krotnie zmielonego ( użyłam z wiaderka)
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z połowy cytryny
80g rodzynek
lukier: 150g cukru pudru
1 łyżka syropu malinowego
2 łyżki gorącej wody
2-3 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania przepisu:
Cytrynowa babka z serem
1.
Miękką margarynę i cukier utrzeć na puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać ser, a następnie po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą. Dodać wyciśnięty sok z cytryny, oprószone mąką rodzynki i wymieszać do połączenia się składników.
2.
Ciasto przełożyć do silikonowej formy na babkę (o pojemności ok. 2,5 litra). Piec ok.60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić w foremce. Składniki na lukier utrzeć i polać wystudzoną babkę. Smacznego!
Porady
* babka długo zachowuje świeżość
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze