1.Przygotowanie ciasta
40 dag mąki, 20dag margaryny, 4 żółtka, 15 dag cukru, 1 płaska łyżeczka sody, 1lyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki kwaśnej śmietany. Z tych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Każdą część posmarować powidłami ze śliwek, na powidła położyć około 10 dag orzechów. Na orzechy dać połowę piany ubitej z 1 szklanką cukru.
Upiec dwa placki . Placki pieczemy około 30 min, w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Masa
1/2 litra mleka, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1łyżka mąki pszennej, cukier waniliowy, 1 kostka masła
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Wlać na gotujące mleko ugotować i ostudzić. Do utartego masła dodawać stopniowo budyń . Kremem przełożyć placki .
Placki przełożyć masą , tak, żeby piana i orzechy były w środku i na wierzchu.
Forma do pieczenia 42/25
Komentarze