Larb - azjatycka sałatka z wieprzowiną

4.49 (167 ocen)

Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta).

Składniki:

  • 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka)
    1 mała szalotka
    1 dymka
    1 czerwone i zielone chili
    2 łyżki ryżu
    liście sałaty rzymskiej
    świeża kolendra
    1/3 łyżeczki chili w proszku
    sok z 1/2 limonki
    1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
    1,5 łyżeczki sosu ostrygowego
    1 łyżeczka sosu rybnego
    1/2 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Larb - azjatycka sałatka z wieprzowiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Larb 1. Ryż uprażyć na suchej patelni, powinien być lekko brązowy. Utrzeć w moździerzu lub zmielić w młynku na mąkę.
    Mięso smażyć z dodatkiem oleju na mocno rozgrzanej patelni lub woku. Po 5 minutach smażenia mięso powinno być już gotowe do jedzenia. Jeśli chcecie wysmażyć je na chrupko, należy kontynuować smażenie jeszcze kilka minut.
    Po usmażeniu dodać do mięsa, mielone chili, sok z limonki, cukier, sos ostrygowy i sos rybny. Jeszcze chwilę pozostawić na patelni.
    Gorące mięso wymieszać posiekaną szalotką, dymką i prażonym ryżem.
    Tak przygotowane mięso ułożyć na liściach sałaty, udekorować pokrojonymi papryczkami chili i listkami kolendry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować