Łaciatek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę; mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia; do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem, olej i wodę; na koniec dodajemy aromat do smaku. Powstałą masę dzielimy na dwie części- do jednej dodajemy kakao i miksujemy aż masa stanie się jednolita. Kwadratową blaszkę lub okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą, wlewamy do niej jasne ciasto a na to małym strumykiem wlewamy ciemne ciasto tworząc różne wzory. Na wierzch posypujemy owocami. Pieczemy w 175*C ok. 45-50 min do suchego patyczka. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Wody i oleju można dodać troszkę więcej niż pół szklanki. Wówczas ciasto jest bardziej wilgotniejsze.
Komentarze