Ciasto łaciatek z musem, galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: margarynę rozpuścić i przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku, wciąż ubijając. Następnie wsypywać po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia i wlewać rozpuszczoną margarynę.Ciasto podzielić na dwie równe części,do jednej wsypać kakao i wlać mleko,wymieszać.
2.Do formy (25/35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wylać jasne ciasto, a na wierzch ciasto ciemne, powciskać połowę umytych, osuszonych i pozbawionych pestek czereśni. Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec około 40 minut.Upieczone ciasto wystudzić.
3.Mus: galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Śmietankę ubić z cukrem, a następnie z mascarpone. Dodać mus truskawkowy, a na koniec połączyć z lekko stężałą galaretką. Mus truskawkowy wylać na ostudzone ciasto. Pozostałe czereśnie i umyte, pozbawione szypułek, przekrojone na pół truskawki ułożyć na musie. Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i lekko stężałą wylać na owoce. Odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia. Smacznego!
Komentarze