Dżem dyniowo-żurawinowy

  • wyświetlono: 214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bomba witaminowa!

aga86

Składniki

-1 kg dyni
-50 dkg żurawin
-ok.75 dkg cukru
-goździki

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem dyniowo-żurawinowy

  • 1. Żurawiny umyć i przebrać. Zasypać cukrem i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie gotować na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać w garnku. Dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do żurawin razem z goździkami(kilka sztuk). Dusić do momentu aż dynia stanie się szklista. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.

Porady

Zamiast żurawiny możemy użyć np. czarnych jagód lub borówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dodane przez: edytak

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Coś dla miłośników dyni we wszystkich...

Dżem śliwkowo-dyniowy

Dodane przez: Jaga85

Dżem śliwkowo-dyniowy

Smak trochę odmienny od zwykłych...

Dżem dyniowo-śliwkowy

Dodane przez: anik9

Dżem dyniowo-śliwkowy

Ma bardzo aromatyczny smak.

Dżem dyniowy z jabłkami

Dodane przez: Pyszne Przepisy Kulinarne by Robert Rosa

Dżem dyniowy z jabłkami

Dżem dyniowy z jabłkami to idealny...

image-0ua1ret

Dodane przez: Inwencja Smaku

Dżem dyniowo-jabłkowy z pomarańczą

Koniec sierpnia/początek września...

dżem

Dodane przez: Bernadetta

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

Pyszny dyniowo- jabłkowy dżem z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE