Dżem dyniowo-żurawinowy

0 (0 ocen)

Bomba witaminowa!

Składniki:

  • -1 kg dyni
    -50 dkg żurawin
    -ok.75 dkg cukru
    -goździki

Dżem dyniowo-żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawiny umyć i przebrać. Zasypać cukrem i odstawić na ok. 2 godziny. Następnie gotować na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać w garnku. Dynię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do żurawin razem z goździkami(kilka sztuk). Dusić do momentu aż dynia stanie się szklista. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.

Porady

Zamiast żurawiny możemy użyć np. czarnych jagód lub borówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy