Kurza kieszonka z żurawiną i szynką szwarcwaldzką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Polecam kurzą pierś w połączeniu smakowym lekko słodkim i słonym..

  • 45 min

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
    2 łyżki suszonej żurawiny
    30 g mozzarelli
    ½ małej cebuli
    2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
    ½ łyżeczki czosnku granulowanego
    ½ łyżeczki suszonego tymianku
    ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
    1 łyżka oleju
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Kurza kieszonka z żurawiną i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę przełożyć do miseczki i zalać ½ szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut.
  • 2. Pierś umyć, osuszyć. Odkroić polędwiczkę i odłożyć ją na inny czas. W mięsie zrobić nacięcie tworzące kieszeń. Kurczaka natrzeć porządnie przyprawami. Odłożyć do lodówki.
  • Do zeszklonej cebuli dodać namoczoną i odsączoną żurawinę 3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Żurawinę odsączyć z wody i wrzucić na patelnię. Smażyć aż owoce będę się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do blendera i zmiksować.
  • Na farszu ulożyć mozzarelle 4. Otrzymaną pastę lekko przestudzić. Farsz z żurawiny obficie nałożyć do kieszonki kurzej. Odsączoną mozzarellę pokroić na plastry i ułożyć na żurawinie. Spiąć wykałaczkami.
  • Kieszonkę owinąć szynką i piec około 20 minut w 200 st 5. Owinąć mięso dookoła szynką. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec mięso około 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szynka Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować