Polecam kurzą pierś w połączeniu smakowym lekko słodkim i słonym..
45 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
2 łyżki suszonej żurawiny
30 g mozzarelli
½ małej cebuli
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki przyprawy do kurczaka
1 łyżka oleju
Sól, pieprz do smaku
Kurza kieszonka z żurawiną i szynką szwarcwaldzką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę przełożyć do miseczki i zalać ½ szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut.
2.Pierś umyć, osuszyć. Odkroić polędwiczkę i odłożyć ją na inny czas. W mięsie zrobić nacięcie tworzące kieszeń. Kurczaka natrzeć porządnie przyprawami. Odłożyć do lodówki.
3.Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Żurawinę odsączyć z wody i wrzucić na patelnię. Smażyć aż owoce będę się lekko rozpadać. Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do blendera i zmiksować.
4.Otrzymaną pastę lekko przestudzić. Farsz z żurawiny obficie nałożyć do kieszonki kurzej. Odsączoną mozzarellę pokroić na plastry i ułożyć na żurawinie. Spiąć wykałaczkami.
5. Owinąć mięso dookoła szynką. Piekarnik rozgrzać do 200 st i piec mięso około 20-25 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki. Smacznego!
Komentarze