Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym

5 (179 ocen)

Idealne połączenie śmietany, kurczaka i ziół. Gorąco polecam!

Składniki:


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    200 ml śmietany kwaśniej 18%
    50 ml wody
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 łyżeczki kurkumy
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka czyścimy, a następnie kroimy w kostkę.
    Na oliwie z oliwek podsmażamy mięso. Kiedy pierś będzie już miękka dodajemy pokrojoną
    cebule oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy około 5-7 minut. Po tym czasie
    dodajemy śmietanę, wodę, zioła kurkumę. Chwile dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Idealnie smakuje z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kurczak Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować