Kurczak w sosie słodko-pikantnym

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

To danie robiła moja mama od moich najmłodszych lat.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    2 średnie cukinie
    2 papryki czerwone
    1 papryka zielona lub biała
    1 puszka ananasa (kostka)
    1 cebula
    3 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1,5 łyżeczki chili
    2 łyżki oliwy
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w sosie słodko-pikantnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie wraz z cebulą w rondlu. Smażymy około 5-7min. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podlewamy odrobiną wody, dusimy pod przykryciem, aby papryka zmiękła. Następnie dodajemy pokrojona w kostkę cukinię. Gdy wszystko zmięknie dodajemy ananasa wraz z sokiem, przyprawiamy chili, solą i pieprzem, na końcu dodajemy przecier pomidorowy.

    Danie podajemy z białym ryżem.

    Smacznego!


Porady

Zamiast soli można użyć vegety.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować