Indyk w słodko-pikantnym sosie

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na danie w pół godziny

  • 30 min

Składniki:

  • 500 g piersi indyczej
    3 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka ostrego sosu chilli
    szczypta pieprzu
    4 krążki ananasa z puszki
    4 połówki brzoskwiń z puszki
    1 duża cebula
    1 czerwona papryka
    1 kostka bulionu drobiowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka chińskiej przyprawy do potraw
    3 łyżki oleju
    grubo posiekany szczypior
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Indyk w słodko-pikantnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte mięso pokroiłem na nieduże kawałki, zalałem sosem sojowym i chilli, dodałem zmielony pieprzem, dokładnie wszystko wymieszałem.
    Owoce z puszki pokroiłem na mniejsze kawałki. Cebulę obrałem, pokroiłem na cienkie półplasterki. Paprykę umyłem, usunąłem z niej gniazda nasienne, pokroiłem w cienkie paski.
    Kostkę bulionową rozpuściłem w 250 ml wrzątku, wystudziłem, wymieszałem z mąką ziemniaczaną, doprawiłem chińską przyprawą.
    Na rozgrzanym na dużej patelni usmażyłem mięso ok. 5-8 minut, mieszając. Dodałem paprykę, cebulę i mieszając smażyłem jeszcze 2-3 minuty na dużym ogniu.
    Dodałem owoce, bulion i mieszając dusiłem 2 minuty od chwili zawrzenia.
    Podałem z ugotowanym ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować