Kurczak faszerowany zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć, usunąć wszystkie kości, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na godzinę.
Farsz: mięso ugotować, zmielić przez maszynkę, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i pozostałymi przyprawami.
Farszem wypełnić kurczaka, całość zszyć igłą i nitką.
2.Kurczaka delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch natrzeć przyprawami. Obłożyć listkami pietruszki. Podlać gorącą wodą. Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą ok. 1h 20 min. w temp. 170 stopni.
Porady
kurczaka można podawać na zimno do chleba lub na ciepło z ulubionym sosem i ziemniaczkami
Komentarze