Kurczak faszerowany Zosi

4.5 (186 ocen)

sprawdzony przepis, kurczak ten bardzo często gości na moim stole

Składniki:

  • 1 kurczak
    Farsz:
    1 kg mieszanki mięs: drobiowe, wieprzowe
    1 jajko
    1 cebula
    pieprz
    sól
    przyprawa do mięsa mielonego i wieprzowego, majeranek
    przyprawa do kurczaka
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Kurczak faszerowany zosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurczak 1. Kurczaka umyć, usunąć wszystkie kości, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawić na godzinę.

    Farsz: mięso ugotować, zmielić przez maszynkę, dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulkę, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i pozostałymi przyprawami.
    Farszem wypełnić kurczaka, całość zszyć igłą i nitką.
  • kurczak 2. Kurczaka delikatnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch natrzeć przyprawami. Obłożyć listkami pietruszki. Podlać gorącą wodą. Piec w rozgrzanym piekarniku pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając wodą ok. 1h 20 min. w temp. 170 stopni.

Porady

kurczaka można podawać na zimno do chleba lub na ciepło z ulubionym sosem i ziemniaczkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować