Kurczak faszerowany

0 (0 ocen)

  • 60 min

"Co to dla mnie taki kurczak ;))"

  • 60 min

Składniki:

  • KURCZAK o wadze około 1.5 kg.
    2-3 łyżki oleju
    łyżka masła (najlepiej sklarowanego)
    2-3 ząbki czosnku
    pieprz
    sól
    FARSZ
    2-3 wątróbki z kurczaka
    2 jaja
    2-3 łyżki masła
    3-4 łyżki tartej bułki
    pęczek natki pietruszki
    pół pęczka koperku
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wypłucz ptaka pod bieżącą wodą, dokładnie osusz ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Natrzyj go od wewnątrz solą i zmiażdżonym czosnkiem, przykryj ściereczką i postaw gdzieś z boku, niech przynajmniej godzinę poleżakuje. Zacznij od bardzo starannego oczyszczenia wątróbki z błonek. Potem wypłucz ją i osącz. Opłucz też, osusz i jak najdrobniej posiekaj natkę pietruszki i koperek. Ustaw na stole maszynkę do mielenia i przepuść przez nią wątróbkę. Wytrzyj do sucha wysoki kubek oraz rózgę lub końcówki miksera do ubijania piany. Nad kubkiem uważnie rozbij jaja - niech do niego ściekną same białka, a żółtka przekładaj do pustej miski. Żółtka i połowę masła utrzyj na puch, a z białek ubij sztywną pianę. Nie przerywając ucierania, porcjami dodawaj zieleninę, zmielone podroby i bułkę tartą. Następnie delikatnie, ale dokładnie, wymieszaj tę masę z pianą z białek. Przypraw jeszcze wszystko do smaku solą i pieprzem i farsz gotowy! Ułóż kurczaka na desce grzbietem do dołu, mocno uciśnij jego pierś dłonią, żeby się nieco spłaszczył. Chwyć go teraz za nogi, lekko unieś i przez rozcięcie w dole brzucha włóż łyżką do środka farsz. Delikatnie potrząśnij tuszką, aby nadzienie równomiernie wypełniło wnętrze ptaka. Od razu szczelnie zaszyj rozcięcie, zaczynając od góry. Gdy dojdziesz do kuperka, dość ściśle zawiń wokół niego nić, wyciągnij ją z igły i tak okręć nóżki ptaka, by nie odstawały od brzucha. Do brytfanny wlej olej, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180-190°C. Gdy tłuszcz porządnie się rozgrzeje, włóż kurczaka grzbietem do dołu, polej roztopionym sklarowanym masłem i piecz około półtorej godziny. Jeśli uznasz, że kurczak w piekarniku za szybko się rumieni, przykryj go folią aluminiową. Możesz też obok brytfanny z kurczakiem ustawić naczynie z wodą, która, parując, będzie nawilżać powietrze w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kurczak pieczony

To może cię zainteresować