Kulki mięsne z siankiem z pora

0 (0 ocen)

  • 50 min

Danie dla 2 osób. Smaczna odmiana od zwykłego mielonego. Kulki mięsne podawane z ziemniaczkami i surówką będą stanowiły świetny niedzielny obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • 300g chudej karkówki
    kajzerka lub niewielka bułka namoczona w mleku
    1 łyżka posiekanej bazylii
    1 średnia cebula czerwona
    1 ząbek czosnku
    sól
    płaska łyzka musztardy dijon
    surowe żółtko
    biała część pora
    masło do duszenia pora
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kulki

Kulki mięsne z siankiem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przemielić również bułkę odciśniętą z mleka, cebulę i czosnek. Masę mięsną wymieszać z bazylią, solą, żółtkiem i musztardą. W razie gdyby masa mięsna była zbyt luźna można dodać troszkę bułki tartej lub kaszy manny.
  • 2. Z masy formować niewielkie kuleczki. W każdej zrobić palcem wgłębiebie (podobne jak w kluskach śląskich). Kulki mięsne układać na blasze wysmarowanej masłem i piec w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia zależny jest od ich wielkości. Kulki mają być rumiane.
  • 3. W tym czasie należy pociąć pora na długie słupki. Na patelni roztopic łyżkę lub dwie masła i dusić w nim pora.
  • 4. Gdy kulki mięsne będą już rumiane i upieczone w każde wgłębienie włożyć troszkę sianka z pora. Na kilka minut ponownie wstawić je do piekarnika, aby ewentulanie zimne sianko mogło się zagrzać.

Porady

Zamiast karkówki można użyć łopatki lub szynkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować