Danie dla 2 osób. Smaczna odmiana od zwykłego mielonego. Kulki mięsne podawane z ziemniaczkami i surówką będą stanowiły świetny niedzielny obiad.
50 min
Składniki:
300g chudej karkówki
kajzerka lub niewielka bułka namoczona w mleku
1 łyżka posiekanej bazylii
1 średnia cebula czerwona
1 ząbek czosnku
sól
płaska łyzka musztardy dijon
surowe żółtko
biała część pora
masło do duszenia pora
Kulki mięsne z siankiem z pora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przemielić również bułkę odciśniętą z mleka, cebulę i czosnek. Masę mięsną wymieszać z bazylią, solą, żółtkiem i musztardą. W razie gdyby masa mięsna była zbyt luźna można dodać troszkę bułki tartej lub kaszy manny.
2.Z masy formować niewielkie kuleczki. W każdej zrobić palcem wgłębiebie (podobne jak w kluskach śląskich). Kulki mięsne układać na blasze wysmarowanej masłem i piec w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia zależny jest od ich wielkości. Kulki mają być rumiane.
3.W tym czasie należy pociąć pora na długie słupki. Na patelni roztopic łyżkę lub dwie masła i dusić w nim pora.
4.Gdy kulki mięsne będą już rumiane i upieczone w każde wgłębienie włożyć troszkę sianka z pora. Na kilka minut ponownie wstawić je do piekarnika, aby ewentulanie zimne sianko mogło się zagrzać.
Porady
Zamiast karkówki można użyć łopatki lub szynkowego.
Komentarze