Kuleczki jaglane

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako składnik węglowodanowy posiłku, ale także jako samodzielna przekąska podawana np. z sosem czosnkowym.

  • 30 min

Składniki:

  • - 100 g kaszy jaglanej
    - pęczek natki pietruszki
    - 1 ząbek czosnku
    - 0,5 łyżeczki kurkumy
    - około 0,5 łyżeczki soli
    - szczypta cukru brzozowego lub brązowego
    - 1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Kuleczki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w proporcji:
    1 część kaszy do 2 części wody.

    Do garnka dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę masła, kurkumę, sól i cukier.
  • 2. Pietruszkę siekamy.

    Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy, aby doszła.

    Gdy zawartość garnka delikatnie przestygnie, zaczynamy formować kulki.

    * Jeśli kulki będą się bardzo kleić do rąk, możemy posmarować je masłem lub olejem.

    Gotowe kulki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut.

    Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Kuleczki

To może cię zainteresować