Propozycja na smaczny, zdrowy i prosty w przygotowaniu dodatek do obiadu. Świetnie sprawdzi się jako składnik węglowodanowy posiłku, ale także jako samodzielna przekąska podawana np. z sosem czosnkowym.
Kuleczki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną płuczemy i gotujemy ją w proporcji:
1 część kaszy do 2 części wody.
Do garnka dodajemy także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżeczkę masła, kurkumę, sól i cukier.
2.Pietruszkę siekamy.
Kiedy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy ogień, wsypujemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i przykrywamy, aby doszła.
Gdy zawartość garnka delikatnie przestygnie, zaczynamy formować kulki.
* Jeśli kulki będą się bardzo kleić do rąk, możemy posmarować je masłem lub olejem.
Gotowe kulki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15-20 minut.
Komentarze