Ciekawy pomysł na wykorzystanie płatków kukurydzianych jako spodu do tarty. Wychodzi kruchy i świetnie komponuje się z delikatną, jaglaną masą oraz gruszkami w miodzie. Polecam!
60 min
Składniki:
kukurydziany spód:
250 g płatków kukurydzianych
100 g masła
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki płynnego miodu
jaglany ,,budyń":
2,5 szklanki mleka
50 g płatków jaglanych
łyżka skrobi lub budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
dodatkowo:
3 średniej wielkości gruszki
2 łyżki miodu
łyżka soku z cytryny
1 żółtko
Kukurydziana tarta z budyniem jaglanym i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Płatki zmiksować w malakserze na drobny pył. Dokładnie połączyć w jednej misce z roztopionym masłem, mlekiem, miodem i kakao. Lekko zagnieść. Ciasto powinno się delikatnie kleić do rąk.
Formę do tarty lekko natłuścić olejem i oprószyć bułką tartą. Wylepić dno i brzegi formy (pozostawiając ok 1 cm wolnego miejsca). Podpiekać przez ok. 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
2.Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym, zimnym mleku rozmieszać łyżkę skrobi/budyniu. Do gotującego się mleka wsypać płatki jaglane i natychmiast obniżyć moc palnika. Trzymać przez kilka minut na średnim ogniu, do czasu aż masa lekko zgęstnieje. W międzyczasie wlać pozostałe mleko z budyniem. Odstawić do przestudzenia. W razie potrzeby budyń można dodatkowo zmiksować.
3.Gruszki obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w plasterki. Połączyć z miodem i skropić sokiem z cytryny.
Na podpieczonym spodzie rozprowadzić budyń. Ułożyć gruszki, polać miodem, a następnie wysmarować żółtkiem (ładnie się zezłocą). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 30 minut.
Ostudzić. Tartę przechowywać w lodówce.
Komentarze