Krupnik po szwajcarsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę umyć dokładnie w zimnej wodzie. Zagotować 1 1/2 litra wody, wsypać kaszę i gotować przez 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Wszystkie jarzyny umyć, oczyścić, drobno pokroić. Rozgrzać olej w dużym garnku i mieszając, obsmażyć na nim warzywa. Rozgnieść ziarnka pieprzu i dodać razem z liściem laurowym i goździkami do jarzyn. Boczek surowy, wędzony i wołowinę umyć, osuszyć ściereczką i pokroić w kostkę. Pokrojone mięso dodać do warzyw; kaszę razem z wodą, w której się gotowała, przełożyć do garnka z mięsem i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez godzinę. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę, włożyć do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Przed podaniem zupę doprawić do smaku i posypać natką pietruszki
Komentarze