Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi

4.49 (148 ocen)

  • 50 min

Swietny pomysł gdy chcesz szybko upiec coś taniego i słodkiego dla bliskich.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -2,5 szklanki maki pszennej
    -200g margaryny typu ,,Kasia''
    -2 żółtka
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    -1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
    Dodatkowo:
    -0,5 kg śliwek
    -garść orzechów włoskich
    -2 łyżeczki cynamonu
    -2 łyżeczki cukru
    -2 łyżeczki cukru waniliowego
    -margaryna i byłka tarta do formy
    -cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników szybko wyrób ciast. Podziel je na 2 części w proporcji 2:1. Mniejszą częsć wstaw na 1 h do zamrażalki, a wiekszą na 1 h do lodówki. Nastepnie wylep forme wcześniej natłuszczona i obsypana bułka tarta, ciastem wyjętym z lodówki. Umyte śliwki pozbaw pestek i podziel na ćwiartki po czym ułóż na cieście tak by skórka lekko zatapiala się w cieście. Posyp ułożony wierzch rozgniecionymi lub drobno posiekanymi orzechami oraz cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym. Na koniec zetrzyj równomiernie na wiech ciasta na dużych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalki.Piecz ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego.

Porady

Jeżeli nie jestes fanem śliwek możesz zastapić je sezonowymi brzoskwiniami lub jabłkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować