Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników szybko wyrób ciast. Podziel je na 2 części w proporcji 2:1. Mniejszą częsć wstaw na 1 h do zamrażalki, a wiekszą na 1 h do lodówki. Nastepnie wylep forme wcześniej natłuszczona i obsypana bułka tarta, ciastem wyjętym z lodówki. Umyte śliwki pozbaw pestek i podziel na ćwiartki po czym ułóż na cieście tak by skórka lekko zatapiala się w cieście. Posyp ułożony wierzch rozgniecionymi lub drobno posiekanymi orzechami oraz cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym. Na koniec zetrzyj równomiernie na wiech ciasta na dużych oczkach pozostałą część ciasta z zamrażalki.Piecz ok. 45 min w temp. 180 stopni. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem. Smacznego.
Porady
Jeżeli nie jestes fanem śliwek możesz zastapić je sezonowymi brzoskwiniami lub jabłkami.
Komentarze