Kruche ciasto ze śliwkami i bezikami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Uwielbiane i zachwalane przez domowników ciasto kruche z bezami i śliwkami. Wykorzystać można inne owoce sezonowe. Wspaniale pasuje do kawy w ogrodzie czy na wycieczkę plenerową.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Ok. 0,5 kg mąki (przesianej)
    1 margaryna ”kasia” (maślana)
    2 łyżki śmietany
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 kg śliwek
    200 g bezików małych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto ze śliwkami i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kruche ciasto ze śliwkami i bezikami 1. Margaryna/mąka/ cukier puder/cukier waniliowy/proszek do pieczenia / 4 żółtka oraz 1 całe jajko. Z podanych składników wyrobić ciasto. Dzielimy na dwie części jedna daje do lodówki na ok 0,5 h drugą do zamrażalki.
    Śliwki umyć i wydrylować, delikatnie oprószyć cukrem i odrobiną.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę 23x 36 wyłożoną papierem pergaminowym i układamy rozwałkowane ciasto nakłuwam ciasto widelcem wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 10 min i zapiekamy ciasto.
    Następnie wyjmujemy zapiekany spód ciasta i układamy wydrylowane śliwki. Następnie rozsypujemy beziki. Na to ubić pianę z 4 białek i dodać 2 łyżki cukru.
  • Kruche ciasto ze śliwkami i bezikami 2. Na sam koniec wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i trzemy na grubej tarce i dajemy na ubitą pianę z białek.
  • Kruche ciasto ze śliwkami i bezikami 3. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temp. 175st z termoobiegiem.

Porady

jak ciasto ostygnie posypać cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować