Uwielbiane i zachwalane przez domowników ciasto kruche z bezami i śliwkami. Wykorzystać można inne owoce sezonowe. Wspaniale pasuje do kawy w ogrodzie czy na wycieczkę plenerową.
1 godz. 25 min
Składniki:
Ok. 0,5 kg mąki (przesianej)
1 margaryna ”kasia” (maślana)
2 łyżki śmietany
5 jajek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
0,5 kg śliwek
200 g bezików małych
Kruche ciasto ze śliwkami i bezikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margaryna/mąka/ cukier puder/cukier waniliowy/proszek do pieczenia / 4 żółtka oraz 1 całe jajko. Z podanych składników wyrobić ciasto. Dzielimy na dwie części jedna daje do lodówki na ok 0,5 h drugą do zamrażalki.
Śliwki umyć i wydrylować, delikatnie oprószyć cukrem i odrobiną.
Wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkować na blaszkę 23x 36 wyłożoną papierem pergaminowym i układamy rozwałkowane ciasto nakłuwam ciasto widelcem wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 10 min i zapiekamy ciasto.
Następnie wyjmujemy zapiekany spód ciasta i układamy wydrylowane śliwki. Następnie rozsypujemy beziki. Na to ubić pianę z 4 białek i dodać 2 łyżki cukru.
2.Na sam koniec wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i trzemy na grubej tarce i dajemy na ubitą pianę z białek.
3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 min w temp. 175st z termoobiegiem.
Komentarze