Kruche ciasto z owocami i lekką pianką

4.49 (185 ocen)

  • 60 min

Pyszne i łatwe w wykonaniu ciasto, które zadowala najbardziej wybredne gusta. Nic dziwnego, że od kilku sezonów króluje w Internecie :)

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru
    16 g cukru wanilinowego
    2 opakowania (po 40 g) budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
    1/2 szklanki oleju

    Ponadto:
    0,5 - 0,7 kg drobnych owoców (ja użyłam malin, ale doskonale nadają się również jeżyny, jagody, borówki amerykańskie, poziomki itp.)
Wystaw ocenę:

4.49 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z owocami i lekką pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki na ciasto i szybko zagnieść. Około 1/3 ciasta zamrozić, a pozostałą częścią wylepić blaszkę.
  • 2. Spód piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier, cukier waniliowy, budyń i olej, całość dokładnie wymieszać.
  • 4. Na dobrze wystudzony spód wylać pianę. Owoce układać układać gęsto i delikatnie wcisnąć je w pianę (ale tak, aby nie dotykały spodu). Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach.
  • 5. Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować