Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

4.5 (162 ocen)

Kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianką, którą w taki sposób, przyznam, robiłam po raz pierwszy. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a maliny w niej zatopione smakują wybornie. I jak nigdy jestem pewna, że i Wam posmakuje.

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:

    - 2,5 szklanki mąki pszennej
    - 250 g masła lub margaryny, zimnego
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki cukru pudru
    - 5 żółtek

    Delikatna budyniowa pianka:

    - 5 białek
    - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
    - 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
    - 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

    Ponadto:

    - 500 g malin
    - cukier puder

Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na około godzinę.
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część zamrożonego ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny otworkami do góry. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować