Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

  • wyświetlono: 1044 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Kruche ciasto z lekką, rewelacyjną pianką, którą w taki sposób, przyznam, robiłam po raz pierwszy. Pianka jest lżejsza niż ptasie mleczko, a maliny w niej zatopione smakują wybornie. I jak nigdy jestem pewna, że i Wam posmakuje.

Składniki

Składniki na kruche ciasto:

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny, zimnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek

Delikatna budyniowa pianka:

- 5 białek
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

- 500 g malin
- cukier puder

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

  • 1. Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić na około godzinę.
  • 2. Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część zamrożonego ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 3. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
  • 4. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny otworkami do góry. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-1r5qd2j

Dodane przez: mania87

Pianka z malinami na kruchym cieście

Puszysta pianka świetnie komponuje...

Kruche z czekoladową pianką i malinami

Dodane przez: Skotka

Kruche z czekoladową pianką i malinami

Ciasto bardzo kruche, rozpływające...

image-0fnjgdt

Dodane przez: viki2903

Deser lekka pianka z malinami

deser idealnie lekki , puszysty...

kruche z pianką

Dodane przez: lucyna19

Kruche ciasto z pianką śmietankową i owocami

Ciasto zaskakuje swoim smakiem.Pianka...

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z jeżynami i delikatną pianką

Ciasto bardzo popularne,można znaleźć...

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową masą

Kruche ciasto wypełnione delikatną,...