Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

5 (165 ocen)

  • 20 min

To ciasto zawsze wychodzi, moja rodzina zjada go w mgnieniu oka.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2,5 szkl. mąki
    5 żółtek
    3 łyżki cukru pudru
    0,5 kg malin
    Pianka:
    5 białek
    1 szkl. cukru
    2 opak.budyniu waniliowego
    0,5 szkl. oleju
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę zagnieść z pozostałymi składnikami. Podzielić ciasto na 2 części ( 60% i 40 % ) włożyć na cały dzień do zamrażalki. Większą część ciasta zetrzeć na tarce na blachę,wyłozona papierem do pieczenia i piec 20 min do zarumienienia .Odstawić do wystygnięcia. Następnie ubić białka na sztywno z cukrem, dodać proszek budyniowy i olej. Tak postałą pianę wylać na ciasto. Rozłożyć maliny i na wierzch zetrzeć resztę ciasta ( 40%). Piec 40 min w 180 stopniach. Smacznego ! :)

Porady

Jeśli nie macie malin możecie dac porzeczki, jeżyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować