Kruche ciasto "Rozkosze podniebienia" z sezemem, wiórkami kokosowymi, chałwą i karmelem orzechwym

  • wyświetlono: 2186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto, które zrobiłam dla mojej mamy na urodziny. Była zachwycona. Gorąco polecam. Kruche ciasto świetnie komponuje się z kremem chałwowym, karmelem orzechowym i bezą z wiórków.

Składniki

Ciasto I:
2 szklanki mąki,
5 żółtek,
kostka margaryny,
cukier waniliowy,
1/4 szklanki cukru pudru,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Warstwa sezamowa:
15 dag ziarna sezamowego,
2 łyżki miodu,
10 dag margaryny,
1/4 szklanki cukru,

Ciasto II (beza z wiórkami):
słoik powideł śliwkowych,
pół szklanki cukru,
6 białek,
5 dag wiórków kokosowych,

Ciasto III:
15 dag mąki,
pół szklanki cukru pudru,
5 dag margaryny,
2 żółtka,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki miodu,
łyżeczka sody oczyszczonej,

Karmel:
20 dag pokrojonych orzechów włoskich, 10 dag margaryny,
3/4 szklanki cukru,
3 łyżki miodu

Krem chałwowy:
15 dag chałwy waniliowej,
3/4 szklanki kostki masła,
1/4 szklanki cukru

Krem kokosowy:
budyń kokosowy,
pół litra mleka,
kostka masła,
5 - 10 dag wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru pudru,

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto "Rozkosze podniebienia" z sezemem, wiórkami kokosowymi, chałwą i karmelem orzechwym

  • 1. Ciasto I:
    Zagnieść kruche ciasto i podzielić na pół. Na 30 minut włożyć do lodówki.
    Warstwa sezamowa:
    Wszystko razem zagotować. Gdy będzie gęstnieć włożyć na pierwszą cześć ciasta i upiec (ok. 20 - 30 min.).
  • 2. Ciasto II:
    Drugą część ciasta rozwałkować i posmarować powidłami. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem cukru. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć pianę na ciasto i piec (ok. 20 - 30 min.).
  • 3. Ciasto III:
    Przygotować ciasto z podanych składników.
    Karmel:
    Wszystkie składniki zagotować w garnku. Kiedy karmel będzie ugotowany, wylać go na placek z miodem. Upiec (ok. 15 min.).
  • 4. Krem chałwowy:
    Masło utrzeć na puch. Następnie dodać pokruszoną chałwę i znowu utrzeć.
    Krem kokosowy:
    Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła wkręcić wystudzony budyń, dodając pod koniec ucierania wiórki kokosowe.

  • 5. Składanie ciasta:
    placek z sezamem, krem z chałwowy, placek z orzechami, krem kokosowy, placek z powidłami i bezą kokosową.
    Smacznego! :-)

Porady

Ciasto najlepiej zrobić na dwa, trzy dni wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylakarmelz powidłamiz orzechamikrem chałwowykrem kokosowyciasto dla mamynajlepsze ciastoRozkosze podniebieniaz beza kokosową

Komentarze

Podobne przepisy

BOUNTY

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ciasto kokosowa rozkosz Bounty

Uwielbiam to ciasto,ale w mojej...

Hiszpańska rozkosz

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Hiszpańska rozkosz z pianką i bezami

Ciasto z delikatną pianka z dodatkiem...

Ciasto z jabłkami i chałwą

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z jabłkami i chałwą

Pieczemy wspólnie z mamą. Mamy...

Princessa

Dodane przez: czekoladka

Ciasto Princessa z karmelem i kremem budyniowym

Pyszne, delikatne ciasto z wiórkami...

Kruche ciasto z jagodami i pianką kokosową

Dodane przez: mzka

Kruche ciasto z jagodami i pianką kokosową

Nie sądziłam,że połączenie jagód...

ciasto po przygotowaniu

Dodane przez: kasiula8

CIASTO Z KARMELEM I KRAKERSAMI

Ciasto robi się dość szybko i nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE