Kruche ciasto "Rozkosze podniebienia" z sezemem, wiórkami kokosowymi, chałwą i karmelem orzechwym

4.5 (155 ocen)

Pyszne ciasto, które zrobiłam dla mojej mamy na urodziny. Była zachwycona. Gorąco polecam. Kruche ciasto świetnie komponuje się z kremem chałwowym, karmelem orzechowym i bezą z wiórków.

Składniki:

  • Ciasto I:
    2 szklanki mąki,
    5 żółtek,
    kostka margaryny,
    cukier waniliowy,
    1/4 szklanki cukru pudru,
    4 łyżki kwaśnej śmietany,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Warstwa sezamowa:
    15 dag ziarna sezamowego,
    2 łyżki miodu,
    10 dag margaryny,
    1/4 szklanki cukru,

    Ciasto II (beza z wiórkami):
    słoik powideł śliwkowych,
    pół szklanki cukru,
    6 białek,
    5 dag wiórków kokosowych,

    Ciasto III:
    15 dag mąki,
    pół szklanki cukru pudru,
    5 dag margaryny,
    2 żółtka,
    2 łyżki śmietany,
    2 łyżki miodu,
    łyżeczka sody oczyszczonej,

    Karmel:
    20 dag pokrojonych orzechów włoskich, 10 dag margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    3 łyżki miodu

    Krem chałwowy:
    15 dag chałwy waniliowej,
    3/4 szklanki kostki masła,
    1/4 szklanki cukru

    Krem kokosowy:
    budyń kokosowy,
    pół litra mleka,
    kostka masła,
    5 - 10 dag wiórków kokosowych, 1/2 szklanki cukru pudru,
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Kruche ciasto "rozkosze podniebienia" z sezemem, wiórkami kokosowymi, chałwą i karmelem orzechwym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    Zagnieść kruche ciasto i podzielić na pół. Na 30 minut włożyć do lodówki.
    Warstwa sezamowa:
    Wszystko razem zagotować. Gdy będzie gęstnieć włożyć na pierwszą cześć ciasta i upiec (ok. 20 - 30 min.).
  • 2. Ciasto II:
    Drugą część ciasta rozwałkować i posmarować powidłami. Białka ubić na puszystą pianę z dodatkiem cukru. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć pianę na ciasto i piec (ok. 20 - 30 min.).
  • 3. Ciasto III:
    Przygotować ciasto z podanych składników.
    Karmel:
    Wszystkie składniki zagotować w garnku. Kiedy karmel będzie ugotowany, wylać go na placek z miodem. Upiec (ok. 15 min.).
  • 4. Krem chałwowy:
    Masło utrzeć na puch. Następnie dodać pokruszoną chałwę i znowu utrzeć.
    Krem kokosowy:
    Ugotować budyń na mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła wkręcić wystudzony budyń, dodając pod koniec ucierania wiórki kokosowe.

  • 5. Składanie ciasta:
    placek z sezamem, krem z chałwowy, placek z orzechami, krem kokosowy, placek z powidłami i bezą kokosową.
    Smacznego! :-)

Porady

Ciasto najlepiej zrobić na dwa, trzy dni wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem kokosowy Orzechy Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować