1 kg mąki tortowej
35 dag masła
30 dag cukru pudru
1 cukier waniliowy 16 g
2 żółtka
3 jajka
3 łyżki śmietany
1 proszek do pieczenia duży 30 g
dżem z żółtych śliwek
masa kajmakowa
1/2 tabliczki czekolady + 1 łyżka śmietany
Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać cukier puder, proszek, cukier waniliowy, pokroić drobno masło, rozetrzeć rękami aby nie było dużych kawałków.
2.Dodać żółtka i jajka oraz śmietanę. Zarobić szybko ciasto. Dać do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto podzielić na 2 części. Z jednej powycinać szklanką kółka i kółka z dziurką.
3.Drugą cześć ciasta podzielić jeszcze na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Ciasto białe rozwałkować, na nie nałożyć ciasto kakaowe i wałkiem rozprowadzić na wielkość białego, grubość ok. 3-4 mm. Resztki ciasta jeszcze raz zgnieść, rozwałkować i wycinać ciastka.
4.Piec na 210 stopni po 7-10 min.
5.Po wystudzeniu ciastka jasne z dziurką przełożyć dżemem z żółtych śliwek i posypać cukrem pudrem.
6.Ciastka kakaowe przełożyć masą kajmakową.
7.Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, polać ciastka.
Komentarze