Kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

z tofii i dżemem z żółtych śliwek

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    35 dag masła
    30 dag cukru pudru
    1 cukier waniliowy 16 g
    2 żółtka
    3 jajka
    3 łyżki śmietany
    1 proszek do pieczenia duży 30 g
    dżem z żółtych śliwek
    masa kajmakowa
    1/2 tabliczki czekolady + 1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać cukier puder, proszek, cukier waniliowy, pokroić drobno masło, rozetrzeć rękami aby nie było dużych kawałków.
  • 2. Dodać żółtka i jajka oraz śmietanę. Zarobić szybko ciasto. Dać do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto podzielić na 2 części. Z jednej powycinać szklanką kółka i kółka z dziurką.
  • 3. Drugą cześć ciasta podzielić jeszcze na 2 części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Ciasto białe rozwałkować, na nie nałożyć ciasto kakaowe i wałkiem rozprowadzić na wielkość białego, grubość ok. 3-4 mm. Resztki ciasta jeszcze raz zgnieść, rozwałkować i wycinać ciastka.
  • 4. Piec na 210 stopni po 7-10 min.
  • 5. Po wystudzeniu ciastka jasne z dziurką przełożyć dżemem z żółtych śliwek i posypać cukrem pudrem.
  • 6. Ciastka kakaowe przełożyć masą kajmakową.
  • 7. Czekoladę rozpuścić ze śmietaną w kąpieli wodnej, polać ciastka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować