Królik z marchewką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu z pieczarek. Pyszna danie, nie tylko na niedzielny obiad.

  • 1 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    0,5 kg pieczarek
    2 większe marchewki
    2 cebule
    Sól, pieprz
    Czosnek granulowany
    1 łyżka mąki pszennej
    180g śmietany 18%
    2 liście laurowe
    Kilka ziarenek pieprzu
    Kilka ziarenek ziela angielskiego
    Smalec
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Królik z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przed duszeniem królika obsmażamy na smalcu na złoty kolor, z każdej strony.
    Podsmażone mięso przekładamy do garnka, a na patelni szklimy posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki się podsmażą, całość przekładamy do mięsa. Dodajemy obraną i stratą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. Królika dusimy pod przykryciem 60-70 minut.
    Na koniec mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlewamy do królika. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.49 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z pieczarkami i marchewką

To może cię zainteresować