Królik z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Królika dzielimy na części. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Przed duszeniem królika obsmażamy na smalcu na złoty kolor, z każdej strony.
Podsmażone mięso przekładamy do garnka, a na patelni szklimy posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki się podsmażą, całość przekładamy do mięsa. Dodajemy obraną i stratą na tarce o dużych oczkach marchewkę oraz ziele angielskie, ziarenka pieprzu i liść laurowy. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryła mięso. Królika dusimy pod przykryciem 60-70 minut.
Na koniec mąkę mieszamy ze śmietaną, rozprowadzamy gorącym sosem (1-2 łyżki) i wlewamy do królika. Mieszając zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
Komentarze