Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami

4.97 (165 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Królik w śmietanie wyszedł bardzo mięciutki, mięso wprost rozpływa się ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 1 królik podzielony na porcje
    • 5 marchewek
    • 500 g pieczarek
    • 3 łyżki natki pietruszki
    • 1 łyżka koperku
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli, pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki kurkumy
    • 1 szklanka śmietanki 30%
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.97 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w śmietanie z marchewką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Porcje królika posypać solą i pieprzem, następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    • Cebulę pokroić w kostkę i dodać do królika, podsmażyć.
    • Czosnek drobno posiekać, dodać do królika, podlać 2 szklankami wody, dodać sól, kurkumę, przykryć i dusić ok. 20 minut na wolnym ogniu.
  • 2. • Obraną marchewkę i pieczarki pokroić w plastry i dodać do królika. Dusić dalej ok. 40 minut.
    • Gdy królik będzie miękki, dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek i mąkę ziemniaczaną wymieszaną ze śmietanką.
    • Zagotować i podawać.

Porady

Podawać z ziemniakami puree.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować