Krokiety ziemniaczane z mięsnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ubieramy i gotujemy w osolonej wodzie do średniej miękkości. Wystudzone przepuszczamy przez praskę, dodajemy mąkę, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto.
2.Mięso po ugotowaniu w osolonej wodzie mielimy. Cebulę ubieramy i kroimy w piórka. Przysmażamy na patelni i dodajemy do mielonego mięsa. Czerstwą bułkę namaczamy w wywarze mięsnym i dodajemy do masy mięsnej. Pieprz i sól dodajemy do smaku. Masę mięsną wyrabiamy rękoma.
3.Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, wykrawamy prostokąty, nakładamy farsz i zlepiamy.
4.Jajka rozbijamy i dodajemy mleko. Uformowane krokiety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Komentarze