krewetki tygrysie w sosie na bazie Martini

4.5 (199 ocen)

  • 15 min

Aromatyczne krewetki w sosie z włoskiego wermutu z nutką chili, koperku, limonki i masła.

  • 15 min

Składniki:

  • 25 dag świeżych obranych dużych krewetek
    50 ml Martini bianco, albo exrtra dry
    limonka
    chili
    łyżeczka miodu
    łyżka masła
    pęczek koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki tygrysie w sosie na bazie martini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki, przekładamy do miski. Limonkę parzymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łodyżki koperku drobno siekamy dodajemy do krewetek. Chili cienko kroimy na plasterki. Dodajemy miód. Solimy i pieprzymy. Wszystko razem mieszamy. Marynujemy ok. 15 minut.
  • 2. Na patelni topimy masło, dodajemy krewetki i zalewamy wermutem. Dusimy ok. 5 minut, aż sos się zredukuje. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Porady

Jeśli chcemy by danie było pożywniejsze możemy podać je z makaronem lub z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki tygrysie

Notka redakcyjna

Jeśli posmakowało Wam to danie, sprawdźcie też inne przepisy na krewetki tygrysie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować