Krewetki pikantne

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak ktoś lubi owoce morza na ostro , polecam spróbować.

  • 60 min

Składniki:

  • KREWETKI + PRZYPRAWY
    12 dużych krewetek ( oczyszczonych ) ja kupilem mrożone z ogonkami.
    1 średnia papryczka chili
    1 łyżka stołowa oliwy
    Po jednej szczypcie wszystkiego z osobna ( ja używałem suszonych przypraw ) :
    sól , czosnek , cebula , pieprz czarny i zielony ,
    I zioła :
    majeranek , bazylia , tymianek , oregano.

    Sos:

    4 łyżki stołowe majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego
    1 łyżka soku z cytryny
    szczypta soli
    1/4 łyżeczki pieprzu cayene
    1/4 łyżeczki papryki słodkiej

    ( WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM MIESZAMY I SOS GOTOWY )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Krewetki pikantne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krewetki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Papryczkę chili kroimy bardzo drobno ( razem z pestkami )
    Posiekaną papryczkę i wszystkie przyprawy z rubryki (KREWETKI + PRZYPRAWY) łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy z krewetkami. Tak przygotowane i zamarynowane skorupiaki przykrywamy i wkładamy na 30-40 minut do lodówki co kilka minut mieszając.Po tym czasie wyjmujemy , nabijamy na patyczki bambusowe , i wkładamy na do nagrzanego wcześniej do 190 stopni piekarnika. Krewetki pieczemy ( najlepiej na ruszcie ) ok 15 minut.
    Po wyjęciu maczamy w przygotowanym sosem i konsumujemy :-)

    Życzę smacznego.
    Pozdrawiam
    Grzegorz

Porady

Na ruszcie pieczemy ok 15 minut , natomiast na blaszce po 5-6 minut po każdej stronie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować